Voor Insituform heeft veiligheid hoge prioriteit

Een niet alledaagse combinatie, een welzijnsorganisatie in de psychiatrie en een bedrijf dat rioolrenovaties uitvoert. Maar Insituform en DOEL hebben elkaar gevonden in het Brandveiligheidproject dat in september 2013 officieel van start gaat. Nico van der Veen, general manager van Insituform, vertelt op de productielocatie van het bedrijf in Zoetermeer hoe deze verrassende klik tot stand gekomen is.

Social return

Nico van der veen’Tegenwoordig maken bedrijven die in opdracht van gemeenten werken een (financieel) deel van hun opdracht vrij voor een zogenaamde social return, vertelt Nico. 'Dit betekent in de praktijk dat we een bepaald deel van het beschikbare budget moeten inzetten om iemandmet een grote afstand tot de arbeidsmarkt op weg te helpen naar een arbeidsplaats. Dat is voor een lokaal bedrijf uit te voeren door iemand aan te nemen, maar voor ons eigenlijk niet. Het werk dat wij doen is te specialistisch en omdat we landelijk werken, krijgen we die vraag ook vanuit het hele land.' Insituform zocht daarom naar een andere oplossing.

Gevaar bij hoge concentratie

'Via de gemeente zijn we in contact gebracht met DOEL. We hebben gekeken welke partij of project het beste past bij onze visie op werk. De link tussen ons werk en het brandveiligheidproject was snel gelegd,' licht Nico toe. 'Onze mensen gaan de rioolputten in en brengen daar een soort grote kous in aan. Die kous is geïmpregneerd met een soort hars, die moet warm gemaakt worden om uit te harden. Je kunt je wel voorstellen dat er in het riool soms gassen blijven hangen, die bij hoge concentratie gevaar opleveren. We doen daarom continue metingen naar de hoeveelheid gassen, net zoals een brandmelder dat in een woning doet. Veiligheid is de overeenkomst tussen ons werk en het project van DOEL.’ Insituform is daarom sponsor van het door DOEL geïnitieerde Brandveiligproject en is ook prominent aanwezig bij de kick-off activiteit in september 2013.

Maatschappelijk betrokken

BrandmobielHet bedrijf laat naast deze social return ook op andere terreinen zien dat het maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. Afgelopen maart kwam er vanuit de medewerkers het idee om mee te doen met NL Doet. Toen hebben ploeg mensen de handen uit de mouwen gestoken voor een zorgboerderij in Delfgauw.

Kousen in de riolering

De projecten, die Insituform uitvoert, variëren van kleine reparaties aan kleine rioolbuizen tot het compleet renoveren van pijpleidingsystemen met een doorsnede van ruim 2,5 meter. Door middel van stoom of waterdruk worden de 'kousen' in de rioolbuis gebracht, soms wel over een lengte van 500 meter. 'Door de hars op te warmen, wordt dat kei- en keihard,' aldus Nico. En dat kan ik ter plaatse ook zien: verschillende proefmonsters liggen op het lab om gecontroleerd te worden op sterkte. Bij Insituform wordt alles goed gecontroleerd.

Alleen in de praktijk

Voor de Nederlandse locatie van dit internationale bedrijf werken zo'n 85 mensen. 'Het grootste gedeelte daarvan is lang in dienst,' zegt Nico trots. 'Het is zwaar werk, mensen zijn meerdere nachten van huis en werken in een team aan zowel het transport als de uitvoering ter plaatse. Dat vraagt veel van hun inzet en hun gezin. Maar voor ons is het ook belangrijk dat er ervaren mensen werken met de materialen. Dit werk kun je niet op school leren, dat leer je alleen in de praktijk. Dus voor een goed eindresultaat heb je die ervaring nodig.’

Naam *
E-mail adres *
Organisatie
Postcode
Plaats
Land
Telefoonnummer
Kies een categorie
Opmerkingen *
Captcha

Bewijs dat u geen robot bent. Wij verzoeken u bovenstaande tekst in te voeren.

Dankzij cookies werkt onze website het beste. U gaat akkoord met ons gebruik van cookies wanneer u onze site blijft gebruiken.

OK